BEYOĞLU'NDA ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENİYOR

Vakfımız, Beyoğlu Belediyesi, Ülker Kelloggs ve Gıda Bankacılığı Derneği arasında yapılan işbirliği ile Beyoğlu’ nda çocuklar sağlıklı besleniyor. Türkiye’ de ilk kez uygulanan proje ile pilot okul olarak başlanan Beyoğlu Hüviyet Bekir İlkokulunda 2013/2014 eğitim – öğretim yılı sonuna kadar çocuklara kahvaltı programı uygulaması yapılıyor. Kahvaltı programlarında her gün 450 çocuğa; özel tasarım kaselerde kaşıklarıyla birlikte kahvaltılık gevrek ve süt veriliyor.

Okul kahvaltı programlarının, çocuk ve ergenlerin sağlık, beslenme ve eğitim performansı üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır.

Okul kahvaltı programlarına katılım çocukların iyi beslenmelerine katkıda bulunmaktadır.

Okul kahvaltı programlarına katılan çocuklar, kendileri için gerekli olan A ve C vitaminleri, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri düzenli olarak alabilmektedirler.

Düzenli kahvaltı eden çocukların daha yüksek oranda lif, kalsiyum, demir, vitaminler ve mineraller alabildikleri, yağ, sodyum ve kolestrol oranlarının ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Okul kahvaltı programlarına katılan çocukların süt ve meyve tüketme olasılıkları daha yüksektir.

Düşük gelirli ailelerin kahvaltı programına katılan çocukları, bu tip programlara katılmayan veya kahvaltı etmeyen çocuklara göre daha kaliteli beslenmektedir.

Okul kahvaltı programları gıda güvensizliği riskini azaltmaktadır.

Okul kahvaltı programlarında tüm çocuklara ücretsiz olarak verilen kahvaltı gıda güvensizliği riskiyle karşı karşıya olan çocukların, olmayanlarla aralarındaki farkı önemli ölçüde gidermektedir.

Okul kahvaltı programlarına katılan çocuklar daha az açlık semptomları göstermektedirler.

Okul kahvaltı programlarına erişim düşük gelirli çocukların yetersiz beslenme riskini azaltmaktadır.

Okul kahvaltı programları çocuklarda görülen obeziteyi  azaltabilir.

Okul kahvaltı programların katılım çocukların daha düşük bir Vücut Kütle Endeksi’ne sahip olmalarını sağlamakta ve fazla kilo ve obezite olasılığını azaltmaktadır.
Okul kahvaltı programlarına katılan çocukların, katılmayanlara oranla, uzun ve kısa vadede, kiloyla ilgili problem yaşama olasılıkları daha düşüktür (daha düşük Vücut Kütle Endeksi ve daha dar bel ölçüsü ve obezite gibi).

Okul kahvaltı programlarına katılım çocukları başka sağlık sorunlarından da korumaktadır.

Kahvaltı etmemenin çocuk ve ergenler için uzun ve kısa vadede başka sağlık sorunlarına da yol açtığı düşünülmektedir: yüksek kolestrol ve insülin oranı, sigara ve alkol kullanımı, fiziksel faaliyet eksikliği, düzensiz beslenme vb. gibi

Kahvaltı programlarının uygulandığı okullarda öğrencilerin revir ziyaretlerinde azalma gözlemlenmiştir.

Okul kahvaltı programları, çocukların akıl ve ruh sağlığını olumlu etkilemekte, davranış bozukluklarının ve depresyon gibi rahatsızlıkların azalmasına katkıda bulunmaktadır.

Okul kahvaltı programları çocukların derslerindeki performansını olumlu etkilemekte, kahvaltı etmemek gelişmeyi ve öğrenme sürecini olumsuz etkilemektedir.

Okul kahvaltı programına katılan çocuklarda devamlılık, davranış ve akademik performans alanlarında düzelmeler görülmüştür.

Beslenme sorunu yaşayan çocukların özellikle kahvaltı etmediklerinde kavrama zorluğu yaşadıkları belirlenmiştir.

İyi beslenmeyen çocukların duygusal, davranışsal ve akademik sorunları daha sık yaşadıkları gözlemlenmiştir.

Yapılan araştırmalarda beslenme sorunu yaşayan çocukların özellikle kahvaltı etmediklerinde kavrama zorluğu yaşadıkları belirlenmiştir. Kahvaltı etmeyen çocuk ve ergenlerin kahvaltı edenlere göre daha sağlıksız beslendiği gözlemlenmiştir. Düzenli kahvaltı eden çocukların ise daha yüksek oranda lif, kalsiyum, demir, vitaminler ve mineraller alabildikleri, yağ, sodyum ve kolestrol oranlarının ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Böylece okul kahvaltı programlarına katılan çocuklar, kendileri için gerekli olan A ve C vitaminleri, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri düzenli olarak alabiliyor. Ayrıca düşük gelirli ailelerin kahvaltı programına katılan çocukları, bu tip programlara katılmayan veya kahvaltı etmeyen çocuklara göre daha kaliteli beslenmiş oluyor. Tamamen ücretsiz yapılan okul kahvaltı programlarında 2013/2014 eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar yaklaşık 40.000 porsiyonluk kahvaltı dağıtımı yapılacak. Pilot olarak başlanan programın önümüzdeki dönemlerde aynı veya farklı konseptlerde diğer okullarda da uygulanması arzusundayız.